четвер, 17 травня 2012 р.

Померла Іма Сумак - легендарний "перуанський співочий птах"

Померла перуанська співачка Іма Сумак, перуанська співачка, виконавиця оперної й народної музики, що володіла голосом більш ніж у чотири октави.
Іма Сумак померла у віці 86 років у будинку людей похилого віку у Лос-Анджелесі.
Агентство Assocіated Press повідомляє, що вона померла 1 листопада після восьми місяців важкої хвороби - раку прямої кишки.
Іма Сумак, чиє справжнє ім'я було Зоїла Аугуста Імператріс Каваррі дель Кастільо (Zoіla Augusta Emperatrіz Chavarrі del Castіllo), прославилася на батьківщині в 1940-х, а в США і Європі про неї довідалися в 1950-му, коли на лейблі Capіtol вийшла її пластинка Voіce of the Xtabay, яка розійшлася тиражем півмільйона екземплярів. До кінця 1960-х її стали забувати, але в 1990-х згадали знову, в основному, завдяки кінематографу.
Останні десятиліття співачка вела вкрай відокремлений спосіб життя, крім того, вона ретельно приховувала обставини своєї біографії. Так, вона стверджувала, що народилася в 1927 році, але її друг Деймон Девін повідомив агентству Assocіated Press, що в метриці Сумак записана інша дата її народження: 13 вересня 1922 року.
Діва також стверджувала, що є далекою родичкою останнього імператора інків Атауальпи (1500-1533), що її справжнє ім'я Зоїля Аугуста Імператриць Каваррі Дель Кастільо й що народилася вона  високо в Андах. Варто наголосити, що її зовнішність легко дозволяла відповідати цьому образу. За інформацією з інших джерел вона народилася чи то в США, чи то в Канаді.
В 1942 році вийшла заміж за композитора й імпресаріо Мойсеса Віванко. Вони двічі розводилися: остаточно пара розійшлася в 1965 році. Їхній син Чарльз пережив обох батьків.
В 1950 році він привіз її з Перу в США й допоміг укласти контракт із Capіtol Records. Записаний у тому ж році екзотичний альбом Voіce of Xtabay, на якому Сумак співала, наслідувати голосів птахів, став у Голівуді бестселером. Він відкрив для співачки десятиліття слави й визнання в США: в 1950-ті відбулися її легендарні концерти в Карнегі Холі й Голлівуд Боул.
Однак у другій половині 50-х у подружжя почалися неприємності з податковою поліцією і їх навіть якийсь час не пускали до США. В 1959 році Іма нарешті одержала громадянство США. Всю першу половину 60-х співачка концертувала світом, виступивши, зокрема, в 40 містах СРСР.
В 1971 році Сумак записала рок-альбом Mіracles і повернулася жити в Перу. В 70-ті вона час від часу давала концерти в Перу й Нью-Йорку. В 80-ті знову перебралася в США. В 90-ті співачка також виступала на джазових фестивалях у С

Немає коментарів:

Дописати коментар