четвер, 17 травня 2012 р.


ІМА СУМАК: БІОГРАФІЯ


Іма Сумак біографія, фото, розповіді - перуанська оперна співачка і актриса, яка мала світову популярність і володіла унікальним голосовим діапазоном в 5 октав
-

перуанська оперна співачка і актриса, яка мала світову популярність і володіла унікальним голосовим діапазоном в 5 октав

БІОГРАФІЯ

Дитинство Іми Сумак пройшло в гірському селищі Ічокан, розташованому в околицях Кахамарки, на півночі Перу, де у її батьків було ранчо. Вона не отримала музичної освіти і не знала нот; сама вона говорила, що навчилася співати, наслідуючи голосам птахів, в подальшому її вчителем у музиці був чоловік.
Здатність її голосу практично моментально переходити від дуже низьких до найвищих тонам без фальцету і видавати «абсолютно нелюдські звуки» добре помітна в популярній пісні «Незаймана для Бога Сонця» («Virgin Of The Sun God»; в Радянському Союзі ця пісня відома як «Гімн Сонцю»), в пісні «Хіваро» (« Jivaro »). Ці пісні сприймалися як реквієм по загиблої культурі та цивілізації інків.
Вона стала виконавицею в стилі мамбо, стилю, що став популярним пізніше, деякі тому неправильно сприймають її як співачку в стилі «Easy Listening». Її голос кілька разів використовувався в кіно і навіть у рекламі.

Дитинство і юність

Її голос сформувався до 13 років і звертав на себе увагу оточуючих. У певний момент вона була запрошена на Аргентинське радіо. Незабаром Південна Америка була зачарована її голосом. Співачка записала не менше 18 пісень в Аргентині в 1943 році. Це були пісні, які вийшли серед інших народних виконавців на серії синглів на 78 об / хв.

50-ті роки

У США і Європі про неї дізналися в 1950 році, коли на лейблі Capitol вийшла її платівка«Voice of the Xtabay», що розійшлася тиражем в 100 000 копій, причому вона стала свехпопулярной без великої реклами. Концерти співачки проходили в кращих музичних залах світу, вона стала "почесним послом» до тих пір практично невідомої в світі перуанської музики.
Іма Сумак мала незалежним характером, зокрема, вона відмовлялася одягатися, як від неї вимагали менеджери для відповідності голлівудським стандартам.
У цей період у співачки та її чоловіка були проблеми зі сплатою податків.

1960-ті роки

Світове турне вона почала з гастролей в 1961 році в Радянському Союзі, так як після VI Всесвітнього фестивалю молоді та студентів, що пройшов у Москві, СРСР став сприйматися більш відкритим. Іма Сумак виступала в багатьох містах. Вона давала концерти протягом двох тижнів і отримувала ще авторські відрахування у валюті, перебуваючи в протягом 6 місяців в Радянському Союзі.
Перші пісні, записані в США, нагадували спів екзотичних птахів. За словами музичних критиків,«індіанські корені надавали її співу відгомін містичних традицій Південної Америки, а європейська класична постановка голосу дозволяла їй віртуозно володіти екстраординарними вокальними даними».

1970-ті ; - 1990-ті роки

До кінця 1960-х її стали забувати, але в 1990-х згадали знову, в основному, завдяки кінематографу (наприклад, її знаменита пісня «Ataypura» звучала у фільмі братів Коенів «Великий Лебовські »).
У різних джерелах називають різну кількість октав діапазону її голосу - п'ять чи чотири (на її офіційному сайті вказано п'ять).
У середині 1990-х років вона ще виступала в концертних залах Західної Європи і її голос, як і раніше зачаровував слухачів. На її платівці зачаровують індіанські екзотичні мелодії йдуть упереміш зі стали тоді популярними ритмами карнавальної румби і заводного ча-ча-ча.
У 1998 році вийшов черговий альбом Іми під загальною назвоюYma Rocks!, куди увійшли її рок-досліди 1970-х, в тому числіSavage Rock, Magenta Mountain, Remember, Medicine Man, Zebra, ParadeіEl Condor Pasa.

ДИСКОГРАФІЯ

Список комерційних записів пісень співачки містить 139 пісень.
  • Flahooley(1951), Capitol DF-284 (78rpm set)
  • Voice of the Xtabay & Inca Taqui, (1955) Capitol W-684 (both on one 12 "LP)
  • Mambo!(1954), Capitol T-564 (10 "LP)
  • Voice of the Xtabay(1950), Capitol Records CD-244 (78rpm set)
  • Legend of the Jivaro(1957), Capitol T-770 (12 "LP)
  • Recital(1961), EDE-073 (12 "LP) - reissued on CD, ESP-DISK '4029 (2006)
  • I Wonderon Stay Awake: Various Interpretations of Music from Vintage Disney Films , 1988 (one of Various Artists)
  • Inca Taqui(1953), Capitol L-243 (10 "LP)
  • Legend of the Sun Virgin(1952), Capitol DDN-299 (78rpm set)
  • Miracles(1971), London XPS 608 (12 "LP) - reissued on CD asYma Rocks!(1998), JOM-1027-2
  • Fuego Del Ande(1959), Capitol T-1169 (Monophonic); ST 1169 (Stereo) (mono and stereo versions were separate recordings) (12 "LP)


ЦІКАВІ ФАКТИ

  • У радянському науково-фантастичному кінофільмі «Планета бур» (реж. П. Клушанцев, 1962) голос Іми Сумак звучав замість тоді ще не запущеного у виробництво синтезатора.
  • Іма Сумак була улюбленицею Микити Хрущова, на його особистою вказівкою вона отримувала авторські відрахування у конвертованій валюті протягом 6 місяців 1961 року.
Сайт: Википедия

Немає коментарів:

Дописати коментар